2015. július 9., csütörtök

Áramütés elkerülése állványmozgatáskor

Egy könnyen elkerülhető halálos baleset kapcsán...

Gördülő állványok mozgatása villamos szabadvezetékek közelében

2015. július 7-én, Monoron, egy iskola területén történő felújítás közben ketten szenvedtek halálos áramütést, továbbá egy ember életveszélyes sérülést, amikor egy magas, gördülő fémállványt elmozdítottak és az hozzáért egy 20 kV feszültségű villamos szabadvezetékhez. (A hír a Munkaszaki Facebook oldalra is kikerült.)

A hasonló, tragikus balesetek megelőzése érdekében szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a témával foglalkozó szakmai kiadvány - a TÁMOP 2.4.8. projekt eredményeképpen - rendelkezésre áll, sőt az alábbi képre kattintva egyszerűen elérhető, letölthető (pdf):


A legfontosabb szabályokat az alábbi vonatkozó jogszabályok tartalmazzák:
  • 4/2002. (II.20.)SzCsM-EüM együttes rendelet (építési munkahely szabályai)
  • 2/2013. (I.22.) NGM rendelet (villamosvezetékek biztonsági övezetei)
A fentiekben említett esetben a 20kV-os vezetéket 3 méternél jobban nem lett volna szabad megközelíteni, ám a police.hu oldalról származó helyszíni fotók alapján ezt a védőtávolságot olyannyira nem tartották be, hanem a vezeték fizikailag is érintkezésbe került a villamosvezetékkel:



Előzzük meg a hasonló baleseteket a jogszabályok és az előírások betartásával, illetve nagyon fontos a munkát végzők munkavédelmi oktatása és a helyszín megfelelő biztonságossá tétele. Kiemelten szükséges a megfelelően részletes kockázatértékelés megléte, a biztonságos munkavégzés feltételeinek alapos ismerete és az utasítások betartása, illetve azok betartásának rendszeres ellenőrzése.

A balesetben elhunyt 23 és 26 éves áldozatok emlékére. Mert mindenkit hazavárnak.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése